NEEN tegen het nazi-kantoor te Elsene

6233932352_57d2e71c15_bEen Europese alliantie van nationalistische partijen, de « Alliance for Peace and Freedom », opende recent haar hoofdkantoor in Elsene (De Meeûssquare 22). Deze alliantie groepeert een groeiende groep Europese partijen en organisaties die nostalgisch terugkijken naar het fascisme en het nazisme. Organisaties die deel uitmaken van de APF zijn o.a.: Gouden Dageraad (Griekenland), Forza Nuova (Italië), Democracia Nacional (Spanje), NPD (Duitsland) en Nation (België). Deze organisaties hebben stuk voor stuk bloed aan hun handen. Om hun doel te bereiken gebruiken ze geweld en zaaien ze angst. Ze aarzelen niet om personen aan te vallen – en soms te doden – die niet passen binnen hun ideale samenleving of die zich hiertegen verzetten. In België denkt men maar aan de agressie tegen een dakloze op het Luxemburgplein door militanten van Nation. In Griekenland maakte Gouden Dageraad zich berucht door aanvallen op strijdende arbeiders, zelfgeorganiseerde ziekenhuizen en huisvesting voor migranten. Verder ook door de moorden op ten minste tien migranten en de rapper Pavlos Fyssas in 2013.

Het is dankzij de 600.000 euro subsidies vanwege het Europees Parlement dat Gouden Dageraad en zijn bondgenoten in staat waren om een kantoor te openen in Brussel. Dit kantoor is aan de straatkant en organiseert publieke activiteiten. Dit betekent dat de eigenaar van het gebouw kennis moet hebben van het politieke gedachtegoed van haar nieuwe huurders. Deze lijkt hier overigens niet veel problemen mee te hebben, net als de gemeente Elsene.

Het is evident dat extreemrechts in onze samenleving geen monopolie heeft op racisme, seksisme en autoritarisme, maar men kan hun invloed in het huidige politieke debat niet ontkennen. Parallel met hun activiteiten en direct geweld, verspreiden ze hun ideeën binnen de samenleving. Hierdoor worden deze opnieuw aanvaardbaar voor een steeds groter deel van het politieke en economische establishment.

Om te strijden tegen de verspreiding van extreemrechts in Brussel en in België zijn we een bewustmakingscampagne gestart met als doel dit kantoor te sluiten. We wachten hiervoor niet tot een tragische gebeurtenis zich voordoet in onze stad. We zullen niet toestaan dat ze zich vestigen in onze buurten. We geven ze nooit de kans om hun ideologie te implementeren.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s